Zdravo Irina i hvala ti na vremenu. Radiš kao tehničar u laboratoriji u našoj fabrici u Fieniu, u Rumuniji. Molim te da podeliš sa nama nešto više o svom poslu i da opišeš jedan dan na poslu. 
 

Počela sam da radim u Carmeuse-u pre godinu i po dana i zaista volim to što radim. Veoma sam posvećena poslu, a ovaj posao mi stalno nudi prilike da učim, da otkrivam nove stvari i da razvijam svoje veštine. 

Nas dvoje radimo u laboratoriji u Fieniu, u smenama od 8 sati. Obično jutra provedemo tako što unosimo u SAP podatke koji su prikupljeni tokom noći. Pored toga, počinjemo sa dnevnim testiranjima peći. U Fieniu, imamo 2 peći i za svaku radimo po 4 testa dnevno. Jedan test obično traje oko 30 minuta. 

Postoji mnogo uzoraka koje testiramo u laboratoriji; sprovodimo raznovrsna ispitivanja – kako za peći, tako i za mleveni krečnjak. Svaki kupac ima jasne specifikacije za proizvod koji kupuje od Carmeuse-a; pa je zato vrlo važno da se ovi zahtevi ispune i da ih propratimo posebnim laboratorijskim ispitivanjima (reaktivnost, CO2).

Šta misliš o bezbednosti? Da li se osećaš bezbedno radeći u Carmeuse-u? 

Osećam se 100% bezbedno dok radim. Carmeuse dosta pažnje posvećuje merama bezbednosti. Imamo redovne obuke na temu bezbednosti, posebnu zaštitnu opremu i sve moje kolege su svesne da smo mi ti koji treba da vode računa i poštuju pravila iz oblasti bezbednosti na radu. Kao dokaz, naša fabrika u Fieniu je nedavno proslavila 8 godina bez povrede. 

Čestitamo! Kakva je atmosfera u fabrici? Kakve odnose si razvila sa svojim kolegama? 

Imam veoma dobre odnose sa svojim kolegama i mislim da sam se brzo uklopila u novi tim. Nakon zaposlenja, dobila sam dosta podrške i smernica od svog kolege u laboratoriji, koji ima više iskustva na ovom poslu, ali i od šefa laboratorije u Kampulungu, drugoj fabrici u Rumuniji. Bilo mi je lako da naučim šta treba da radim, a tim je bio vrlo prijateljski i pružio mi je divnu dobrodošlicu. 

Samo nekoliko nas radi u fabrici, i, iskreno, smatram da je ovo jedini nedostatak na mom trenutnom poslu – da sam skoro uvek sama u laboratoriji. Dolazim iz okruženja gde sam radila sa više ljudi i ovaj društveni aspekt mi ponekad nedostaje. Praktično, sama sam u smeni i komuniciram samo sa kolegama kada odem da pokupim uzorke. Osim toga, vreme mi prođe u ispitivanjima. Dobra stvar je što zaista volim svoj posao i to nadoknađuje sve. 


Hvala, Irina! Želim ti srećnu 2021, sa dosta uspeha, kako na profesionalnom tako i na privatnom planu.