Sekundarna metalurgija

Nakon izlivanja čelika iz uređaja za primarnu proizvodnju čelika, kao što su konvertor (BOF) ili elektrolučna peć (EAF), rastopljeni čelik za visokokvalitetne ili specijalne primene se podvrgava daljem prečišćavanju kako bi se proizveli visokokvalitetni čelici gde je raspon hemijskog sastava i konzistencije uzak. Sekundarna metalurgija igra ključnu ulogu u poboljšanju svojstava metala finim podešavanjem njegovog sastava, temperature i uklanjanja nečistoća. Među ključnim uređajima u sekundarnoj metalurgiji izdvajaju se lončasta peć (LRF) i proces argonsko-kiseoničnog razugljenisavanja (AOD), koji su ključni u postizanju željenih kvaliteta čelika sa specifičnim mehaničkim i hemijskim karakteristikama. Carmeuse-ov kreč i mešavine na bazi kreča igraju ključnu ulogu u postizanju ovih ciljeva.

Image
steel_making_5
Menu

LRF PROCESI

Rafinacija čelika u lončastoj peći (LRF) je poslednja, ali najvažnija faza procesa proizvodnje čelika. Ova faza daje konačnu šansu da se čelik prečisti i prilagodi njegov hemijski sastav i temperatura. Sastav troske je od velike važnosti i ne bi trebalo biti kompromisa u izboru topitelja, osiguravajući najviši mogući kvalitet. Carmeuse-ovi proizvodi od kreča ili mešavine  efikasno doprinose rafinaciji čelika uklanjanjem preostalih nečistoća kao što je sumpor i zaštiti vatrostalnog ozida.

Više informacija
LRF_processes_2

ARGONSKO-KISEONIČNO RAZUGLJENISAVANJE

Proces razugljenisavanja argonom i kiseonikom (AOD) se koristi u proizvodnji nerđajućeg čelika koji sadrži elemente koji se mogu oksidovati kao što je hrom. Carmeuse-ov visokokvalitetni kreč sa niskim sadržajem ugljenika je neophodan  za postizanje optimalne dezoksidacije i odsumporavanja bez ometanja procesa smanjenja sadržaja ugljenika.

Više informacija
steel_making_4