Eliz Di Marino se pridružila Carmeuse-u pre 16 godina, u maju 2004, a od 2018. je direktor naše fabrike u Mohi, u Belgiji. 
 
1. Zdravo Eliz, da li možeš da nam kažeš nešto o svojoj karijeri u Carmeuse-u?

Pridružila sam se Carmeuse-u kao inženjer hemije, jednu godinu nakon što sam diplomirala. Želela sam da radim u industriji, bilo u sektoru Istraživanja i razvoja, ili u Proizvodnji. Carmeuse je zapošljavao za tim u Seju, tako da sam otišla na intervju, dobila posao i tako postala prva žena inženjer u proizvodnji, u Belgiji.
 
Za mene, rad u proizvodnji je bio dobar izbor: naučila sam osnove poslovanja i otvorila sam oči za mnoge stvari kojih nisam bila svesna! Nakon ovog iskustva, imala sam priliku da radim u Kontroli kvaliteta i Podršci kupcima, u Laboratoriji i kao Menadžer za podršku kupcima za Evropu.

Nakon 14 godina u Carmeuse-u, postala sam direktor fabrike u Mohi. Nakon tako raznovrsnog puta u kompaniji, ova prilika je delovala kao logičan korak.

2. Kako se snalaziš kao žena u profesionalnom svetu u kom su dominantni muškarci? 

Navikla sam na ovakvo okruženje od početka. Čak i na univerzitetu, 90% mojih kolega na studijama za inženjere su bili muškarci, tako da je to nešto na šta sam navikla. U ovoj industriji, uglavnom ćete raditi sa muškarcima, tako da čak i da je moj posao u nekom drugom sektoru bio bi isti slučaj. Ali sada vidim neke promene i svi više devojaka se pridružuje kompanijama kao što je Carmeuse.  

Ljudi su bili pozitivno iznenađeni – kupci, kolege, dobavljači! Kao direktor fabrike, nikad nisam imala problem u tom smislu. Imam dobre odnose sa svim zaposlenima u proizvodnji i sa timom. 

3. Kako pronalaziš ravnotežu između svog posla i svog porodičnog života? 

Imam pomoć oko dece, pošto je moj muž doktor i on takođe mnogo radi. 

Ne putujem mnogo na ovoj poziciji, tako da mi je lakše da uspostavim tu ravnotežu. Imam dosta posla, ali ja to volim. Kada upravljate fabrikom, morate biti efikasni i donositi odluke, i ja volim ovaj tempo.  

Trudim se da redovno idem na odmore, da imam prave pauze i da ostanem motivisana! Zaista uživam u svojim vikendima i trudim se da planiram mnogo aktivnosti za te trenutke. Takođe se trudim da uspostavim granicu između svog poslovnog i privatnog života.