Voeding voor planten

Plantenvoeding is de basis van succesvolle landbouw. Het gaat erom planten te voorzien van essentiële voedingsstoffen die hen in staat stellen belangrijke functies uit te voeren, zoals fotosynthese, groei en weerstand tegen ziekten en stress. Een goede plantenvoeding verhoogt niet alleen de opbrengst van gewassen, maar ook de voedingswaarde van de oogst.

Image
Plant_nutrition_crop_2

Alle planten hebben calcium nodig. Sommige hebben meer nodig en andere minder. Veel Ca2+ ontbreekt in bodems (vooral zure bodems, maar ook neutrale en alkalische bodems) en een aanzienlijke hoeveelheid spoelt uit, gaat verloren. Calcium speelt een cruciale rol in de productie van gewassen door verschillende fysiologische processen in planten te beïnvloeden. Het wordt beschouwd als een secundair macronutriënt omdat planten het in relatief grote hoeveelheden nodig hebben. De rol van calcium in de ontwikkeling van gewassen is veelzijdig en beïnvloedt de celstructuur, de opname van voedingsstoffen, de enzymactiviteit en de algehele gezondheid van de plant. In sommige gevallen kunnen bladbehandelingen nuttig zijn om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen, maar calcium wordt door planten het meest efficiënt opgenomen uit de bodem via het wortelstelsel. Om de productiviteit te bereiken die boeren willen en planten nodig hebben, hebben we TerraCalco® ontwikkeld.

 

De rol van calcium:

Calcium is een macronutriënt dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar een sleutelrol speelt in de gezondheid van planten. Net zoals mensen calcium nodig hebben voor sterke botten, hebben planten calcium nodig voor stevige celwanden. Hier leggen we in meer detail uit waarom calcium essentieel is:

  • Celwandstructuur: calcium versterkt de celwanden, waardoor ze steviger worden en beter bestand zijn tegen plagen, ziekten en fysieke schade. Deze structurele ondersteuning is essentieel voor de integriteit van de plant.
  • Opname van voedingsstoffen: voldoende calcium in de bodem verbetert het vermogen van de plant om andere essentiële voedingsstoffen zoals kalium en magnesium op te nemen.
  • Weerstand tegen ziekten: calcium dient als een ziektebestrijder. Het helpt verschillende plantenziekten voorkomen, zoals bloeiwijzerot in tomaten en tipverbranding in sla.
  • Verbeterde fruitkwaliteit: In fruitgewassen is calcium cruciaal voor het voorkomen van aandoeningen en het verbeteren van de textuur, smaak en houdbaarheid van fruit.

 

Veel voorkomende symptomen van calciumtekort:

Het identificeren van een calciumtekort in planten is essentieel voor het aanpakken van onevenwichtigheden in voedingsstoffen en het voorkomen van opbrengstverlies. Tekenen van calciumtekort zijn onder andere

  • Bloesemrot in tomaten en paprika's.
  • Puntverbranding in sla en kool.
  • Verminderde wortelgroei en algehele achterblijvende plantontwikkeling.
  • Verhoogde vatbaarheid voor ziekten en plagen.